Așa cum v-am spus, noi preferăm călătoriile cu  mașina, dar asta nu înseamnă că nu ne place și cu avionul. E minunat să poți ajunge în câteva ore de la zăpadă la plaje pline cu palmieri, nisip fin și apă turcoise. Așadar, pot spune ca avioanele sunt cea mai bună invenție în materie de călătorie.

Pentru că toți ne pregătim de vacanță de pe acum, m-am gândit să scriu despre experiențele noastre în materie de zbor alături de copii. Primul lucru de care trebuie să vă ocupați după ce ați stabilit detaliile vacanței este pașaportul.

Primul zbor al lui David a fost la 5 luni pe ruta București- Milano. Am avut foarte multe emoții pentru primul lui zbor. Deh, ce să faci? Așa sunt mamele, iși fac 1000 de gânduri, pentru ca la final să iasă bine.

Nu am numărat niciodată zborurile lui David, dar vă spun pe cuvânt, puștiul are experiență.

În aeroport mergem cu aproxmativ 2 ore și jumătate înainte pentru a nu ne grăbi. Nu ne place să alergăm de colo-colo. După ce trecem de securitate, David și tati se uită la avioane, iar eu, plăcerea oricărei femei, mă uit prin duty free.

Copiii până la 2 ani nu plătesc bilet, dar ei nu au nici loc, unul dintre părinți îi va ține în brațe, fiind prinși de centura părinților cu o centură specială. Copiii cu vârsta de peste 2 ani, plătesc bilet și au loc în avion.

De obicei alegem zboruri fără escală. Preferăm să stăm mai multe ore într-un avion și să ajungem mai repede la destinație, decât să ne oprim, să alergăm prin aeroporturi, să ne mai preocupăm și de bagaje (atunci când nu zbori cu aceeasi companie, sau când nu este asigurat transferul bagajelor).

Ne place să zburăm la orele la care David ar trebui să doarmă, mai ales la zborurile lungi. Așadar alegem zborurile de dimineață (dis de dimineață) sau pe cele de la prânz. Văd un dezavantaj în zborurile de noapte, pentru că la destinație este greu să te mobilizezi cu bagaje, cu cel mic somnoros, adormit sau chiar obosit (pentru că da, există șansele să nu doarmă deloc pe timpul zborului).

Copiii de până la 2 ani (infanți)  au dreptul la un bagaj de mână și la cărucior pliabil la cală/ bagaj de cală , atenție însă regulile diferă de la o companie la alta. Am exemplificat mai jos regulile câtorva companii cu care se zboară frecvent.

  • Ryanair– Adultul care însoţeşte copilul poate transporta şi o geantă pentru bebeluş de maxim 5 kg pe lângă bagajul de mână permis. Poţi transporta gratuit 2 echipamente pentru bebeluşi: 1 cărucior, plus unul dintre următoarele articole: scaun auto pentru copil sau pernă de înălţare sau un pat pliant de călătorie. Cărucioarele pentru copii pot fi utilizate până la treptele avionului, iar după aterizare căruciorul va fi disponibil la treptele avionului (cu condiţia ca acest lucru să fie permis de condiţiile locale).
  • Wizz air– bagaj de mână (40 x 30 x 18 cm), Cărucioarele pentru copii pot fi aduse până la intrarea sau treptele aeronavei, acolo unde unul dintre membrii echipajului nostru le va prelua și le va păstra în siguranță pentru dumneavoastră. Acestea pot fi ridicate la părăsirea aeronavei. Pentru cărucioare trebuie să vi se dea o etichetă la check-in sau la biroul de înregistrare a bagajelor
  • Bluie air-  Infantul nu poate avea bagaj de mână. Se acceptă gratuit transportul unui bagaj de cală în următoarele condiții:
  1. Daca însoțitorul infantului are un bilet emis în familia tarifară Light sau Clasic, infantul va putea beneficia de un bagaj de cală de maxim 20 kg;
  2. Daca însoțitorul infantului are un bilet emis în familia tarifară Premium, infantul va beneficia de un bagaj de cală de maxim 32 kg.

Companiile de linie asigură bagaj pentru infanți, dar limita de greutate este mult mai mică decât în cazul unui adult. Dacă cel mic are peste 2 ani și vreți să luați cu voi un cărucior, trebuie să știți că acesta se plătește ca un bagaj de cală sau înlocuiește bagajul de cală (consultați regulile companiei).

Copiilor peste 2 ani li se aplică aceleași reguli cu cele ale adulților în ceea ce privește bagajele.

Căruciorul poate fi predat la ușa avionului și îl puteți găsi la aterizare imediat după ce coborâți din avion (pentru aceasta trebuie să cereți la check in o etichetă: delivery at aircraft). Ni s-a întâmplat în Italia să îl lăsăm cu delivery at aircraft și să îl ridicăm de pe bandă, împreună cu bagajele de cală. Atenție însă, la escală lucrurile se pot modifica.

Este foarte bine să luați în calcul și un sistem de purtare, vă va ajuta.

Este indicat să vă rezervați locuri alăturate în avion. Noi preferăm așa, pentru că astfel David poate să doarmă întins pe noi. De obicei pentru asta ar trebui să vă faceți voi check-in ul înainte pentru a vă alege locurile. Noi am avut o surpriză cu check-in ul în aeroport (m-am gândit că dacă se poate la aeroport, să nu îmi mai bat capul acasă). Acolo am aflat că nu mai au 3 locuri alăturate, ci doar 2 pe același rând și al trei-lea în fața celor două, perfect legal de altfel, pentru că atunci când zbori cu un copil ei sunt obligați să așeze un adult lângă copil, deci nu am avut ce face.  Până la doi ani ai lui David, preferam să rezervăm un loc la mijloc și unul la margine pentru a avea mobilitate în cazul în care se plictisea.

Situații neprevăzute cum ar fi: întârzieri în aeroport, pierderea bagajelor, probleme cu transferul se pot întâmpla, pentru asta trebuie să fim foarte bine organizați și răbdători.  Pentru a fi pregătiți bagajul de mână al copilului ar trebui să fie foarte bine aceesorizat în funcție de vârsta copilului. Bagajul nostru de mână conține: apă, ceva de ronțăit, cărți de colorat și creioane, 2-3 jucării, câteva cărți pentru citit, cărțile de joc de la Gama, coli și abțibiluri, o tabletă cu un film preferat, o carte cu activități, un hanorac pentru că de multe ori aerul condiționat este foarte puternic, câteva schimburi, servețele uscate și umede, picături pentru urechi, acadelele pentru răul de mișcare. Am scris aici activitățile pe care noi le facem pentru a alunga plictiseala.

 

De obicei pentru familii există control de securitate special.  De fiecare dată când am mers cu căruciorul, ne-au îndrumat spre bagaje agabaritice, unde am trecut imediat, fără să așteptăm la coadă. Călatorind cu copiii aveți voie să treceți cu lichide, dar va trebui să le scoateți pentru a fi verificate. Noi am trecut cu supă, apă, lapte.

La urcarea în avion, familiile cu copii au prioritate, doar că mie mi se pare mai incomod să aștepți în avion să se urce toți pasagerii, copilul pierzându-și repede răbdarea. De aceea ne jucăm până se imbarcă toți, și mergem ultimii. Așa evităm agitația aceea în care toți iși caută locul, îsi pun bagajele sus, le scot, iar le pun.

Atât la decolare cât și la aterizare datorită presiunii cei mici pot simți un disconfort la nivelul urechilor, de aceea este bine să ai la îndemână o sticlă cu apă, picături de urechi, ceva de ronțăit, o suzetă, sau dacă cel mic este alăptat îi puteți oferi sânul. Pentru răul de mișcare de la aterizare/decolare țin în geantă niște acadele speciale. Am auzit că și limonada ar fi indicată, mie însă nu mi se pare eficace.

După ce urcăm în avion am grijă să așez geanta lui David sub scaunul din fața mea pentru a avea mai multe opțiuni până se stinge semnalul luminos al centurilor. Fix la decolare/atrizare îl apuca foamea, setea, cheful de citit o cărticică, sau mai știu eu ce joc. Cred că ăsta este modul lui de a-și arăta teama, și atunci îmi place să fiu pregătită.

 

Zborurile cu avionul diferă foarte mult în funcție de varsta copilului.

Fiecare copil reacționează altfel, unii plâng foarte mult, de aceea trebuie să rămânem calmi, chiar dacă pentru noi, adulții, va fi de două ori mai solicitant. Uneori poate fi foarte frustrant dacă în avion nu veți găsi întelegere de la însoțitorii de zbor. Am văzut cazuri în care au comentat dacă cei mici se plimbau pe culoar, sau dacă mamele încercau să își adoarma puii în sistem. Asta poate fi o nimica toată pe lânga sfaturile răutăcioase călătorilor din avion. Important este să vă păstrați calmul, să ignorați toate răutățile și să vă gândiți la minunata vacanță ce va urma.

David, la primul zbor, a primit din partea căpitanului o diplomă semnată de acesta. E foarte drăguță ideea, puteți printa de pe net diploma și să îi rugați să va semneze. Este o amintire tare drăguță.

Zbor lin, oricare ar fi destinația voastră!

 

 

 

 

3 Comments

  1. Ah, știi că deabia așteptam articolul ăsta.
    Chiar aveam o mare nelămurire și mă bucur că ai scris despre asta.
    Dacă în bagajul de mână al copilului pot lua apă (M vrea apă tot timpul, fix când plecăm undeva sau când nu ar trebui :)) ) sau ceva de ronțăit.

    Pupici 🙂

    • Piciorușe Călătoare Raspunde

      Ma bucur mult dacă am reușit să raspund întrebarilor tale. Pupici pt M :*
      De multe ori am trecut cu sticla de apă pe la control, de alte ori, dacă nu m-au lăsat cu apă, pt că au mai fost cazuri, am cumpărat din zona de după control.
      În avion ai voie să urci cu apă indiferent de unde ai cumpărat-o.
      P.S am observat că sunt mai permisivi la control dacă apa este în sticluță de copil :p

      • Da. Îi voi lua o sticluta de apa mica de 250 ml.
        Dar, ai dreptate, am uitat că pot lua din zona de după control.
        🙂

Write A Comment