Când planifici o vacanță în afara țării, după ce îți cumperi biletele de avion și cazarea, trebuie să rezolvi problema pașapoartelor.

Trebuie să precizez că este obligatorie prezentarea unui act de identitate cu fotografie la ieșirea din țară (nu se poate ieși din țară cu certificatul de naștere). Deci, dacă mergeți într-o țară UE cu un copil cu vârsta peste 14 ani, acesta poate prezenta la vamă, doar buletinul. Dacă mergeți într-o țară non UE, indiferent de vârstă, copilul trebuie să posede pașaport. Copiii cu vârstă sub 14 ani trebuie să dețină pașaport indiferent de destinație.

Pașapoartele sunt de 2 tipuri:

 1. Simplu electronic- valabil 3 ani pt copiii care nu au împlit vârsta de 12 ani, 5 ani pentru cei care au împlinit 12 ani
 2. Temporar, valabil 12 luni. Atenție, cu acesta nu puteți merge peste tot, sunt țări care nu acceptă acest tip de pașaport la fel cum unele țări cer valabilitate minim 6 luni de la data plecării

Actele necesare pentru eliberarea pașaportului sunt:

 • Certificatul de naștere al copilului
 • Buletinele parintilor
 • Taxele pentru pașaport. În București  se pot plăti în Pipera. Informații despre plată găsiți  aici.
 • Ambii parinti prezenti ( în cazul în care unul dintre părinți nu este prezent, este necesară o declarație).

Atenție! Minorul trebuie să fie prezent în momentul depunerii actelor.

Actele se depun la Serviciul public comunitar pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple, în țară. În străinătate, se depun la la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României . După ce am depus actele (doar original, fără copii) și am făcut pozele, ni s-a dat un bilețel pe care erau trecute ziua și ora ridicării pașapoartelor.

La primul pașaport David avea 4 luni. Mă veți întreba cum i-au făcut fotografia. Ei bine, l-am ținut în brațe și între mine și el au pus o coală mare albă.

Timpul de eliberare este de 10 zile lucătoare în cazul pașapoartelor simple iar în cazul pașapoartelor temporare, acestea se eliberează în maxim 3 zile, în București se eliberează și în aceeași zi.

Vă recomand programările online pentru a nu sta la cozile interminabile cu cei mici.

Programul centrelor îl puteți găsi aici.

Pașaportul poate fi ridicat doar de un singur părinte, fără a fi nevoie de prezența minorului.

Vacanță minunată oriunde ați merge!

 

 

 

 

 

2 Comments

 1. Taxa ptr pașaport nu se mai plătește la CEC. În luna ianuarie (2018) i-am făcut pașaportul piticei mele și CEC-ul nu mai accepta plata taxei de pașaport. Am plătit-o la Pipera, în final. Se poate plăti (și) la poștă.

  • Piciorușe Călătoare Raspunde

   Mulțumim pentru info. Am actualizat în articol. Am atașat și un link cu informațiile oficiale despre plată. Vacanță frumoasă!

Write A Comment