Italia este frumoasa oriunde ai alege sa mergi, iar 5 Terre este una din cele mai populare destinatii, este o destinatie perfecta daca vrei sa te bucuri de „dolce far niente”, de colinele cu case colorate, de inghetata, o destinatie perfecta din martie pana in noiembrie. 

Inainte de fiecare plecare cu David, ma documentez foarte bine, de la cazare, la accesul cu caruciorul, spitale, locuri de luat masa, etc. Cinque Terre nu parea deloc un traseu ok pentru carucior, asa ca asta a fost prima data cand am plecat cu David fara carucior. Trebuia sa incepem de undeva, nu? Va spun sincer, ca doar intr-o zi am simtit lipsa caruciorului, cand a adormit si trebuit sa vizitam cu el in brate, altfel piciorusele lui sunt de laudat.

Am pornit din Bucuresti cu destinatia Pisa, si de acolo, am luat trenul pana in La Spezia, unde ne-am si cazat. De aici pornesc toate calatoriile spre cele 5 orase aflate pe coasta Marii Ligurice ( Riomaggiore – Manarola – Corniglia – Vernazza – Monterosso).

Daca alegi sa inchiriezi masina , sa stii ca in zona Cinque Terre accesul masinilor este destul de limitat. In Monterosso se poate ajunge chiar pana in port, in Vernazza, la intrarea in statiune este o parcare unde trebuie sa iti lasi masina, in Corniglia, Manarola si Riomaggiore accesul este limitat la intrarea in orase. Asadar, cele mai sigure  modalitati de transport sunt trenul sau vaporul. Italienii, oameni cu simtul turismului, au facut o retea de transport pentru zona aceasta, jos palaria. Trenurile vin din 5 in 5 minute, vaporasele la intervale mai mari ( aproximativ o ora). Vezi mersul trenurilor aici.

Cel mai covenabil pentru transport este abonamentul de tren pe o zi. Cinque Terre Treno, include: accesul pe drumurile care leaga orasele, wifi gratuit si calatorii nelimitate cu trenul intre La Spezia si cele 5 sate Cinque Terre. Pretul unui astfel de abonament este de 16 euro pentru o zi. Noi am ales transportul cu trenul. David a fost incantat 😛 

 

Ar mai trebui sa stiti ca intre cele 5 orasele sunt foarte multe tuneluri, asa ca transportul cu trenul nu va ofera privelistea pe care o vedeti in fotografiile de pe internet. Traseul se poate face si pe jos (Cararea albastra- Sentiero azzuro, 12 km pe care ii puteti parcurge in aprox 5 ore), doar ca din cauza alunecarilor de teren foarte multe drumuri pe coline sunt inchise, inclusiv vestita Via dell Amore.

Daca alegeti vaporul, trebuie sa stiti ca locul de plecare este portul La Spezia, privelistea este minunata si cu ocazia aceasta puteti vizita si Portovenere, pentru ca toate drumurile cu vaporul spre cele 5 orase, trec pe acolo. Transportul cu vaporul costa 35 de euro si te poti urca si cobora de cate ori vrei tu pe traseu. Vezi aici programul vaporaselor.

  1. Riomaggiore. Este cea mai sudica statiune dintre cele cinci. Puteti ajunge aici atat cu vaporul dar si cu trenul. Intre Riomaggiore si Manarola se afla Via dell’Amore, un drum cu o priveliste superba, de-a lungul coastei, care din cauza alunecarilor de teren, este inchis. 
  2. Manarola, este un orasel construit pe o stanca la 70 de metri deaupra marii. Accesul se poate face atat cu trenul dar si cu vaporul. Stancile au facut piscine naturale perfecte pentru o baie in Marea Ligurica. Nu va uitati costumul de baie acasa pentru ca este o experienta deosebita.
  3. Corniglia este singurul orasel dintre cele cinci unde accesul se face doar cu trenul sau cu masina. Accesul de la gara la orasel se face cu un autobuz, sau poti merge pe jos, pe drumul celor 377 de trepte, Lardarina. Pe colinele din jurul Cornigliei se cultiva vita de vie si maslini. Dintre toate cele cinci, acesta este preferatul meu, stradutele inguste pavate cu piatra, casele cu obloane de lemn si flori colorate la geam m-au fermecat. Aici am simtit pentru prima data lipsa caruciorului pentru ca David a adormit si a trebuit sa il ducem in brate. 
  4. Vernazza. Italienii au cotat acest orasel ca fiind unul dintre cele mai frumoase din Italia. Portul este locul perfect unde poti lua cina. Noi am savurat o inghetata si am pornit spre Monterosso. Poti vizita Biserica Santa Margherita di Antiochia si Turnul Castelului. 
  5. Monterosso, ultimul oras din Cinque Terre, dar si cel mai mare. Orasul este impartit in zona veche si zona noua, de turnul Aurora. Plaja cu nisip, este emblema zonei.  

Va recomandam :

  1. Focacia, sunt atat de multe feluri incat nu vei stii pe care sa o alegi. Lui David ii plac cele cu parmezan, mie cele cu usturoi si parmezan.
  2. Limoncello, e minunat la ceas de seara cu sunetul valurilor pe fundal, dupa ce a adormit copilul bineinteles 😀
  3. Inghetata, ce poate fi mai delicios? 
  4. Pesto.Reteta liguriana de pesto este absolut minunata. Capresse este preferta lui David la micul dejun.

Cinque terre este o zona destul de vizitata, asa ca trebuie sa mergeti pregatiti pentru asteptat la cozi, pentru aglomeratie in trenuri, in gara si pe stradutele inguste .

Daca mergeti cu cei mici, inarmati-va cu brate rezistente, cu jocuri si activitati. Zona nu este tocmai child friendly pentru ca sunt multe locuri de vizitat, urci si cobori din tren de cel putin 10 ori, stradutele sunt inguste si in unele locuri sunt multe scari, astfel incat caruciorul este doar inca un lucru de carat in brate.

Per total este un loc frumos, magic as spune, noua ne-a placut si desi nu ne place sa mergem de mai multe ori in aceelasi loc, Cinque Terre este un loc in care am vrea sa revenim.

Portofino, Portovenere, Pisa si La Spezia intr-un alt articol 😛

Calatorii minunate!

 

 

 

 

Write A Comment