Mijloacele de transport in comun sau taxiurile pot fi variante foarte bune atunci cand vizitam metropole, dar ce ne facem atunci cand la destinatie avem multe de vazut, distantele sunt destul de mari sau de exemplu vizitam o insula pe care transportul in comun este deficitar? Clar cea mai ieftina si comoda varianta este sa inchiriezi masina.

Am stat de vorba cu Aura Boarcas, o buna prietena, care lucreaza la o firma de rent a car din Bucuresti si ne-a dat cateva informatii despre acest subiect.

Ce masina inchiriem?

In primul rand trebuie sa ne gandim ce vrem sa facem atunci cand ajungem la destinatie. Ne trebuie masina doar pentru plimbari pe drumuri normale sau de exemplu trebuie sa mergem si pe drum accidentat sau trebuie sa urcam pe munte? In functie de nevoi, de numarul de persoane alegem masina care ne trebuie.

Pe toate site-urile de rent a car sunt listate mai multe tipuri de masini in functie de necesitate, de exemplu poate aveti nevoie de scaun de masina pentru copil, sau de gps, pe toate le puteti cere dar in functie de firma de inchirieri acestea pot fi gratuite sau contra cost.

Pentru a inchiria masini in afara tarii, Aura ne recomanda www.rentals.com si www.car-hire.ryanair.com si ne sfatuieste sa:

Intotdeauna cititi Termenii si Conditiile (T&C).

De pe aceste site-uri, selectati direct compania de rent a car de la care doriti sa inchiriati masina, fiecare are insa, politica ei, de aceea T&C sunt foarte importante. Unele firme accepta card de debit embosat, altele doar card de credit.

Verificati intotdeauna inainte de a plati inchirierea online, care este suma care se blocheaza pe pentru garantie, de obicei sumele incep cu 500 euro. Suma blocata poate fi redusa la momentul inchirierii, daca optati pentru asigurare FullCasco (SCDW). Se plateste o taxa zilnica stabilita de fiecare firma in parte iar garantia poate fi 0 sau redusa la un minim de 100 euro.

De stiut! Intotdeauna se face rezervare pentru o grupa de masina. Adica exista posibilitatea de a primi o alta masina si nu pe cea pe care ati rezervat-o voi. Este absolut normal, atata timp cat face parte din aceeasi grupa.

Care este durata minima de inchiriere?

Depinde de la companie la companie, se accepta si inchirieri de 1 zi.

Daca inchiez masina intr-o tara, pot trece granita cu ea pentru a merge in alta tara?Cum? E nevoie de ceva special?

Depinde de politica firmei, o parte din companiile de rent a car din Romania accepta acest lucru doar daca tara in care mergi este membra UE.

Pentru acest lucru, unele companii percep o taxa de iesire din tara, taxa care incepe de la 100 de euro.

Atentie! Daca doriti sa parasiti tara cu masina inchiriata, acest lucru trebuie anuntat in momentul in care faceti rezervarea.

Pentru iesirea din tara, firma de rent a car face o imputernicire, extindere Casco, lucruri care dureaza cateva zile, de obicei.

Atunci cand inchiriem masina avem o limita de kilometri?

Foarte rar, in 99% din cazuri km sunt nelimitati.

Ce tip de asigurare? E obligatoriu?

In pretul inchirierii o sa aveti asigurare standard inclusa ( RCA), daca nu se opteaza pentru asigurare Full Casco, garantia creste la cateva sute de euro, pana la peste o mie, depinde de grupa de masina inchiriata. Asigurarea nu este obligatorie, insa va poate scuti de neplaceri.

Daca totusi ati avut un incident, intotdeauna cereti devizul de reparatie, inainte sa semnati chitanta pentru incasarea unei daune.

Cati soferi pot condue o masina inchiriata? Se plateste taxa suplimentara pt al 2 lea sofer?

Foarte rar se cere taxa pentru al 2 lea sofer suplimentar. La 99% dintre firmele de rent a car din lume, al 2 lea este gratuit,de la al 3 lea se plateste.

Daca eu nu am permis, pot inchiria o masina pe numele meu pt a o conduce altcineva?

Rezervarea se poate face pe numele unei persoane fara permis. Persoana fara permis trebuie sa fie prezenta, in momentul semnarii contractului pentru a valida plata.

Atentie!

Atunci cand inchiriati o masina si aveti permisul de mai putin de un an sau varsta dvs este mai mica de 21 de ani, trebuie sa stiti ca unele firme de rent a car au reguli diferite si pot percepe taxe suplimentare.

Cum procedezi in cazul unui accident?

In cazul unui accident grav, se anunta Politia la numarul unic de urgenta. Dupa aceea, se suna si la firma de rent a car, pentru a fi anuntati si pentru a urma anumite proceduri.

In cazul unui accident usor, se face Constatare Amiabila, constatare care se prezinta la firma de rent a car la momentul returului.

Daca sunteti vinovat de accident, iar soferul celeilalte masini nu este de acord cu constatarea amiabila, mergeti la Politie, apoi sunati la firma de rent a car pentru a va indruma ei in functie de regulile lor.

Daca am ridicat masina dintr-o anumita locatie, o pot returna intr-o alta locatie?

Da, se poate, dar in functie de firma de rent a car pot fi percepute taxe.

http://blog.francrocar.ro/what-you-have-to-know-when-you-rent-a-car/
http://blog.francrocar.ro/what-you-have-to-know-when-you-rent-a-car/

Sper ca aceste informatii sa va fie de folos. Daca aveti si alte intrebari va raspund cu drag.

Calatorii frumoase oriunde ati merge!

Cu prietenie,

David & Sorina cei cu Picioruse calatoare!

Write A Comment