Prima vacanta cu cel mai nou membru al familiei este prilej de cautari pe internet, de pus un infinit de intrebari, de gandit la un milion de detalii, ba chiar poate fi motiv de divergente cu sotul, bunicul, bunica,nasa, sa mai stiu eu cine . Fiecare isi da cu parerea, fiecare stie mai bine cum sa faca, cum sa pregateasca bagajele. Uf, cred ca si voi, ca si mine, v-ati pus muuulte intrebari, ati cautat pe net, ati sunat prietenele cu copii mai mari, ati intrebat pediatrul, neonatologul, si pana la urma toata zarva aceasta pentru cateva zile care in final, mai mult ca sigur s-au terminat cu bine.

Destul de des in ultimul timp am fost intrebata pe pagina Picioruselor Calatoare, sau chiar si la spital despre varsta optima pentru vacanta a copilului. Toate mamele isi doresc sa evadeze putin dupa tot stresul cu nasterea si cu acomodarea acasa in formula noua. Eu nu cred ca exista varsta perfecta pentru a pleca intr-o calatorie cu cel mic.

Asa cum va spuneam, nu exista o limita minima pentru a calatori cu bebelusul. Totusi este indicat ca primele drumuri sa fie scurte, si sa fie cu masina personala, si asta pentru a evita spatiile inchise alaturi de alte persoane, asa cum sunt autocarele, trenurile, avioanele.

Trebuie sa aveti in vedere oricum, ca fiind prima iesire, indiferent de varsta copilului, nu stiti cum se va adapta el la noul loc, asa ca se poate sa fie de-o potriva o vacanta minunata, dar se poate la fel de bine sa fie un esec total. Eu de fiecare data cand plec in vacanta cu David, chiar si la varsta de 5 ani, nu imi fac prea mari planuri de reusita, tocmai pentru ca la final sa am surprize placute. Daca ati ales sa plecati din oras cu bebelusul sa stiti ca va numiti curajosi, nu foarte multi parinti pleaca in vacante alaturi de copii, pentru ca sa fim seriosi, o vacanta alaturi de copil nu seamana deloc cu visul de a sta lungit pe un sezlong sau de a schia pe o partie in Alpi. Chiar si asa, eu una prefer sa fim toti trei in vacante, pentru ca asta este modul nostru de a ne petrece timp de calitate in familie. O singura data pe an plecam in doi, pentru ca in orice familie trebuie sa existe un moment in care parintii sa se relaxeze  departe de strigatele „maaaamiiii, tatiiiiiii”.

Dupa venirea acasa a noului membru al familiei, inainte de a va planifica vreo excursie, ideal ar fi  sa va acomodati putin unii cu altii si in primele 2-3 saptamani sa stati pe langa casa, mai ales ca pe la 2 saptamani incep colicile abdominale si nu e o placere sa pleci cu nou nascutul nemultumit si plangacios undeva. Pentru ei, micutii, sunt foarte dureroase, sunt mai intense noaptea si mai bine stai in confortul casei tale decat printr-o camera de hotel incercand sa linistesti bebelusul, asta excluzand si oboseala voastra, ca parinti, desi pentru o escapada la munte/mare, parintii se pot multumi si cu 3 ore de somn 🙂 Bine, sunt si exceptii in care bebelusii nu fac colici, sau exceptii in care functioneaza picaturile anticolici in proportie de 100%.

Noi am plecat prima data cu David din oras, pe cand avea 6 saptamani, am asteptat cuminti sa treaca perioada colicilor si dupa 3 nopti in care a dormit mai mult ca de obicei am facut bagajul si ne-am oprit la Sinaia.

Ce trebuie sa urmarim atunci cand plecam in vacanta?

  1. Daca alegeti sa plecati cu masina, nu plecati fara a asigura copilul corespunzator in scaun sau scoica, faceti pauze la 2-3 ore, asta este valabi si pentru bebelusi, nu ii lasati in scoica mai mult de 2 ore consecutiv. Pentru copiii mai maricei, am scris cateva sfaturi aici. In general bebelusii dorm linistiti in masina, dar daca totusi sunt agitati, faceti multe opriri, incercati sa folositi white noise ( zgomote albe) pentru a-i linisti. In general parintii afla de rezistenta copiilor in masina inca din prima saptamana de viata, asa ca daca stiti ca bebelusul nu sta foarte mult timp in scoica, alegeti o destinatie mai apropiata de casa. Cred ca varianta calatoriei cu masina personala in primul an de viata este cea mai comoda pentru ca poti lua in masina jumatate din casa fara sa te gandesti la numarul de kilograme. 
  2. Zborul cu avionul. Primul zbor al lui David a fost fara escala, si am ales un zbor relativ scurt. Noi urcam ultimii in avion pentru a evita sa stam in spatiul acela mic cu copilul care uneori poate fi agitat. Alegem orele de zbor in perioada in care copilul trebuie sa doarma. La decolare/aterizare aveam grija sa avem o suzeta sau un biberon , acum luam ceva de rontait sau guma de mestecat, pentru a evita durerile de urechi cauzate de presiune. Asezati geanta cu lucrurile necesare copilului sub scaunul din fata dvs, pentru a avea acces mai usor la ele. Puteti sa luati in calcul si un sistem de purtare. Mai multe despre calatoria cu avionul, aici
  3. Locatia. V-as sfatui daca sunteti mai panicosi din fire, pentru prima vacanta sa alegeti un loc cat de cat aproape de casa, sau un loc aproape de un spital de pediatrie. Credeti-ma ca oricat de multa medicina stii, sau chiar daca stii toate regulile pe care trebuie sa le aplici atunci cand esti in deplasare, e confortabil psihic sa stii ca oricand te poti intoarce acasa daca cel mic nu se adapteaza sau sa stii ca ai un spital in zona unde te poti duce in caz de orice neprevazut. Va spuneam ca noi am asteptat 3 nopti fara colici si am plecat, ei bine in prima noapte nu am dormit nici noi, nici el pentru ca a avut niste crampe groaznice. Asa ca niciodata socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ. Despre cum ne alegem noi cazarea, am scris aici. Cred ca atunci cand pleci in concediu cu mai mult de un copil, este mai confortabil si mai ieftin un apartament in regim hotelier. 
  4. Medicamentele. Inainte de a pleca de acasa cu cei mici, trebuie sa va organizati foarte bine bagajele si mai ales medicamentele, pentru ca daca aveti nevoie de vreun medicament anume, sa nu stati sa rasturnati tot bagajul, si nici sa cautati farmacii non stop asa cum am facut noi in prima vacanta. Va pun in link lista noastra de medicamente.
  5. Daca plecati cu copii mai maricei, care merg si pot pleca de langa dvs intr-o clipa, asigurati-va ca poarta la mana bratari cu numerele dvs de telefon si informatii esentiale despre copil(tratamente speciale sau alergii). Noi am folosit pana anul trecut niste bratari din silicon speciale pentru copii, de anul acesta folosim un telefon cu gps care are si sim pentru a putea lua legatura mai usor .
  6. Mancarea. Cred ca cele mai comode vacante sunt acelea cu un copil de maxim 6 luni, pentru ca mananca doar lapte. Daca este un copil alaptat, ceea ce este idealul, atunci bagajul dvs ar trebui sa fie extrem de mic :P.  David a mancat lapte de san, dar din biberon, asa ca noi ne caram peste tot cu biberoane, sterilizator, pompa de san. Stiu, nu era comod, dar ne-am conformat 11 luni. Dupa ce am inceput diversificarea, atunci a inceput haosul, pentru ca pana la 1 an, m-am incapatanat sa ii prepar eu mancarea, asa ca luam cu noi si steamerul sau preparam acasa borcanele cu mancare pe care le sterilizam ca pe conserve :). Putet folosi si varianta cu borcanele cumparate, mai ales ca se gasesc peste tot, asa micsorati si bagajul. Ulterior, dupa 1 an, rugam la restaurant sa ne fiarba putina carne si cateva legume pentru David si intotdeauna am fost ajutati. Atentie, atunci cand plecati in concedii si sunteti la inceputul diversificarii, nu introduceti alimente noi, penru ca pot sa apara reactii alergice sau intolerante. O atentie deoebita trebuie sa o acordati si depozitarii hranei, igienei mainilor, sterilizarii biberoanelor, daca folositi, dar si prepararii hranei. 
  7. Pampersi/olita? Ei pana m-am prins cum sta treaba, puneam in bagaj inclusiv baxul de pampersi. Dupa a doua plecare, m-am desteptat si luam la noi maxim 10 pmpersi pentru ca apoi la destinatie sa cumparam cantitatea dorita. Olita? Ei bine, am carat dupa noi si olita, una portabila care incapea perfect intr-un rucsac.
  8. Carucior, sistem de purtare? Daaa, nu exista lucru mai bun in concedii. Noi am folosit caruciorul pana la 4 ani si jumatate, pentru ca asa cum am mai scris si in alte articole, e mai simplu s impingi 20 de kg, decat sa le cari. Si spun asta fara sa adaug si alte bagaje de tip rucsac, jucarii, carticele, sticla de apa, gustarici si ce mai caram cu noi pentru o zi in vacanta. Daca mergeti cu avionul, optati totusi pentru un carucior care se pliaza usor, sau daca bebelusul nu a implinit 6 luni, e mai util sa luati cadrul caruciorului si scoica, asta ca sa aveti back-up pentru scaunul de masina.          
  9. Asigurare de calatorie? Obligatoriu atunci cand iesiti din tara, nu se stie niciodata ce se poate intampla. Noi nu plecam din tara fara asigurari de calatorie. O singura data am ajuns la spital cu David in Italia, nu ne-au cerut asigurarea pentru ca am ajuns la spital in urgenta cu ambulanta, dar macar nu am avut emotii ca am fi putut plati o suma uriasa la externare.
  10. Cum spalam copilul la hotel daca nu avem cadita cu noi? Simplu! Pe David il lua B cu el in dus si stateau sub jetul de apa cada, asa skin on skin, era dusul perfect. Exista si varianta cadita gonflabila, deci clar nu ramane copilul nespalat.
  11. Cum dormim in delasare? Fie cereti la hotel/pensiune un patut pentru copil, ar trebui sa vi-l ofere fara nicio taxa suplimentara, fie dormiti impreuna. Noi am preferat cosleepingul, pentru ca si acasa am dormit la fel. Acum pentru ca David este ditamai baietelul si are un stil de a dormi destul de imposibil preferam camerele triple sau apartamentele 😛

Multi imi veti spune ca un concediu cu copiii este o harababura la care se adauga oboseala, nervi intinsi, plansete, tantrumuri, ruperea de la programul zilnic ( ah ce urasc eu programul!) si ca la ce e bun sa iei copilul cu tine asa peste tot, ca oricum nu tine minte. Va spuneam mai sus ca prima noastra iesire a fost la 6 saptamani ale lui David, la Sinaia. Era decembrie, am mers cu el pe partie, imbracat adecvat, in sistem de purtare, a dormit bustean. Dupa ce a vazut fotografiile a concluzionat: ” Ce bine ca ati facut poze, ca eu nu mai tin minte pentru ca dormeam!” . Da nu tine minte, dar vede fotografiile si asa aveti o ocazie buna in care sa povestiti. Cu ajutorul calatoriilor invata sa se orienteze in spatiu, sa socializeze, cunoaste culturi, invata obiceiuri noi.

Calatoriile cu bebelusi sau copii mici pot fi dificile in anotimpurile reci, pentru ca pe langa multitudinea de haine groase se ma adauga si frica parintilor de viroze. La fel de bine si calatoriile cu doi sau mai muli copii sunt mai solicitante decat cele cu unul, dar ganditi-va ca deja de la al doilea copil, aveti mai multa experienta.

Pentru ca ma intreba cineva care au fost destinatiile noastre cu David pana la varsta de 2 ani, o sa incerc sa le scriu mai jos. Sa stiti ca nu le-am scris chiar pe toate, mai ales pe cele din jurul Bucurestiului sau pe cele de pe valea Prahovei care s-au repetat. Asadar, am inceput timid la 6 saptamani si nu ne-m mai oprit :))

  1. 6 saptamani- Sinaia ( calatorie cu masina) 
  2. 4 luni- Constanta ( calatorie cu masina)
  3. 5 luni- Milano ( zbor cu avionul) 
  4. 5 luni Busteni ( calatorie cu masina)
  5. 8 luni- Duni Bulgaria ( calatorie cu masina) 
  6. 9 luni- Brasov , Sibiu ( calatorie cu masina)
  7. 9 luni- Delta Dunarii ( calatorie cu masina)
  8. 10 luni- Transfagarasan ( calatorie cu masina) 
  9. 1 an- Viena ( zbor cu avionul) 
  10. 1 an si 1 luna- Bucovina ( calatorrie cu masina)
  11. 1 an si 2 luni- Iasi ( calatorie cu masina)
  12. 1 an si 2 luni- Budapesta + Viena ( calatorie cu masina)
  13. 1 an si 4 luni- Brasov ( calatorie cu masina)
  14. 1 an si 5 luni- Turcia- Bodrum ( calatorie cu avionul) 
  15. 1 an si 7 luni- Constanta (clatorie cu masina)
  16. 1 an si 8 luni- Veliko Tarnovo- Salonic- Halkidiki ( calatorie cu masina) 
  17. 1 an si 10 luni- Budapesta + Viena + Praga + Bratislava ( calatorie cu masina) 
  18. 2 ani- Budapesta- Viena- Praga ( calatorie cu masina)

Cam astea cred ca sunt calatoriile lui David din primii doi ani, au urmat foarte multe, nici nu le mai stiu sirul. Dupa cum observati am calatorit destul de mult in formula completa, nu spun ca ne-a fost usor, dar nici greu. Ca si concluzie dupa atatia ani de calatorii alaturi de David pot spune doar ca din fiecare calatorie am invatat cate ceva nou si ca fiecare vacanta alaturi de el este minunata! Va incurajez sa plecati, poate prima data este mai greu, apoi veti vedea ce frumos isi intind copiii aripile si ce usor va va fi!

Multumim ca sunteti alaturi de noi in numar atat de mare. Dupa cum stiti foografiile ne apartin si nu le puteti folosi fara acordul nostru.

Daca va place articolul, v-am fi recunoscatori sa il imparasiti si prietenilor vostri!

Cu drag si prietenie!

 

 

 

 

 

 

6 Comments

  1. Cred ca la primul copil esti cel mai stresat de plecare si de aceea la inceput poate parinti au tendinta sa plece cu masina. Si noi, la Sofia, am luat inclusiv cadita cu noi (in apararea noastra, era o cadita portabila), dar daca am mai avea un copil sigur s-ar micsora foarte mult bagajul si am pleca cu incredere la drum lung cu avionul de la varste mici :).

    • Piciorușe Călătoare Raspunde

      Clar daca o sa mai apara si alte picioruse calatoare in familia noastra si noi am lua muuult mai putine, pot spune ca nu as lua nici pentru doi copii cat am luat pentru David in prima calatorie 😛

  2. Cel mai bine este cand ii obisnuiesti de mici cu calatoriile. Astfel, le creste si puterea de adaptare in medii cat mai diverse. Intr-adevar, si noi plecam cu jumatate de casa dupa noi la primele calatorii :))

    • Piciorușe Călătoare Raspunde

      Cred ca cel mai usor de plecat apropos de bagaje este cu un copil de pana in 6 luni alaptat, economisesti jumatate de troler 😛

  3. Si noi in primul an cu bebe am preferat calatoriile cu masina, asa sigur puteam lua toata casa. Acum, la aproape 3 anisori, bagajul este mult redus. La cat mai multe calatorii!

Write A Comment