Atunci cand ma gandesc la un loc, imi place sa il asociez cu o melodie. In ultimul timp, la toate posturile de radio este difuzata melodia „Lost in Istanbul”, si ascultand melodia, mi s-a facut dor, asa ca am cautat bilete de avion.De acum 4 ani, de cand l-am vizitat perima data, orasul asta mi-a ramas in minte. Strazile pline de istorie, aglomeratia, bazarul, inghetata, galagia, mirodeniile, matasurile, vitrinele pline cu aur, nu le mai vezi in alta parte.
Asa cum va spuneam, am ales zborul cu avionul, fix o ora a durat, foarte rapid as spune comparativ cu masina, arox. 8-9 ore.
Pentru a ajunge de la aeroportul Ataturk pana in zona istorica Sultanahmet poti alege una dintre cele 3 variante:
- Taxi- costa in jur de 75- 80 de lire ( atentie, multi taximetristi negociaza pretul si nu pun aparatul).
- Transfer prin hotel ( ai o taxa fixa pe care o platesti la receptia hotelului, cred ca este cea mai ok varianta).
- Metrou si tramvai. De la Aeroport poti lua metroul M1 pana la statia Zeytinburnu si de acolo pana la statia Sultanahmet tramvaiul T4. Biletele se pot cumpara de la automate, pretul unui bilet este de 5 lire. Atentie insa, mijloacele de transport in comun sunt foarte aglomerate.

Noi am ales cazare in centrul istoric, adica Sultanahmet, pentru a fi aproape de toate obiectivele turistice. Trebuie sa aveti in vedere traficul foarte foarte aglomerat si haotic. Pana si David a observat traficul si a concluzionat ” astia merg ca turcii”. Va recomandam sa va luati cazare intr-o zona centrala. Daca vreti liniste, evitati Taksim.
Ce am vizitat:
- Zona Sultanahmet: o zona de promenada, cu numeroase monumente : Coloana Zidită, Fântâna Kaiser Wilhelm, Obeliscul Egiptean, Coloana Şerpuită.
- Hagia Sophia impreuna cu Moscheea Albastra, sunt emblemele orasului, situate in aceeasi zona ( Sultanahmet), fata in fata, una mai impunatoare ca cealalta. Hagia Sophia este muzeu, cozile sunt foarte mari, mai ales in perioadele concediilor de vara, pretul unui bilet si programul il gasiti aici. Moscheea Albastra, este un loc de rugaciune, asa ca trebuie sa fiti imbracati adecvat, sa nu faceti galagie si pentru ca in moschee sunt covoare pe jos, trebuie sa va descaltati la intrare. In timpul celor cinci slujbe accesul vizitatorilor este interzis. Programul slujbelor il puteti consulta, aici.
- Palatul Topkapi. Gradinile, haremul, resedinta sultanilor, toate intr-un singur loc. In muzeul palatului se afla si Sabia lui Stefan cel Mare, fotografiile fiind interzise in muzeu, va trebui sa ma credeti pe cuvant, sau sa mergeti si voi sa o vedeti :P. Haremul, este zona din palat pe care nu o puteam rata, pe mine ma fascineaza tot ce tine de obiceiuri si modul lor de viata si nu mi-a parut rau ca am platit in plus pentru a intra aici. Recomand cupararea biletelor online.
- Interesant este si Palatul Scufundat, este contruit de romani pentru alimentarea orasului cu apa.
- Grand bazar, nu cred ca are termen de descriere. Este un bazar imens, sunt peste 3000 de magazine, plin cu de toate, de la aur la ceai, locul unde daca nu negociezi, nu cumperi. Aici kitchul este la inaltime, gasesti tot ce vrei si ce nu vrei. Daca vrei sa te pierzi si sa nu te mai gaseasca nimeni, aici ai ocazia, atentie cu cei mici! Am uitat sa va spun de magazinele cu blanuri si aur, sunt muuulte si puteti negocia daca gasiti ceva sa va placa. Atentie insa, preturile pot diferi de la un magazin la altul, la fel si negocierea, asa ca prima data faceti un tur.
- La 10 minute de Grand Bazar se afla, Bazarul de mirodenii ( Spice Bazar), mirosurile, gusturile si culorile sunt la ele acasa. M-as fi mutat aici, am degustat zeci de ceaiuri si le-as fi cumparat pe toate. Am citit pe un blog, ca daca un turc te invita la ceai, este o jignire pt el sa fie refuzat, asa ca eu una am baut toate sortimentele de ceai care mi-au fost oferite si tare bune au fost 😛 Vanzatorii stiu si romana, asa ca daca nu stii turca sau engleza, te poti intelege cu ei cat de cat.
- Preferata mea este zona Taksim, de aici incepe Istiklal Caddesi, bulevardul principal cu magazine de o parte si de alta prin mijlocul careia trece vestitul tramvai rosu. Plimbandu-te pe strada asta, toate simturile or sa ti-o ia razna, de la kebap, inghetata, dulciuri care mai de care, la vitrine cu haine de firma si haine turcesti, toate pentru tine, cu ajutorul cardului 🙂
- Straduta pitoreasca Galip Dede face legatura intre Istiklal Caddesi ( Taksim) si Podul Galata. Tot pe acesta straduta o sa intalniti Turnul Galata in care poti urca, dar nu este indicat sa o faci atunci cand ai un copil mic cu tine pentru ca sunt multe trepte. Aceasta straduta este in panta, asa ca va recomand traseul dinspre zona Taksin, spre podul Galata, e mai simplu atunci cand ai copii cu tine.
- Podul Galata ofera o imagine foarte frumoasa asupra stramtorii, de aici puteti plati pentru croaziere pe Bosfor ( zona Eminönü), preturile difera in functie de durata si de optiuni. Sunt vapoare care in afara de plimbare, conntra-cost ofera si cina.
- Partea Asiatica Üsküdar. Puteti ajunge acolo cu vaporase de transport public pe care le puteti lua din zona Eminönü, de langa podul Galata, durata unei calatorii fiind de aprox 15 min. Noi nu am avut prea mult timp la dispozitie pentru partea aceasta, dar este destul de diferita de partea europeana, aici te simti ca in Orient.
- Mall-ul Aqua Florya. De pe terasa mall-ului poti admira avioanele care aterizeaza din minut in minut pe Ataturk. Mai aveam putin si dormeam pe terasa pentru ca David nu se mai plictisea.Tot pe terasa sunt numeroase restaurante cu specific turcesc unde iti poti bucura papilele cu gusturi care mai de care. Langa mall este o zona de plaja.
- Aqvarium Istanbul se afla in apropierea Mall-ului si a aeroportului, este locul perfect unde puteti petrece cateva ore cu cei mici. Daca sunteti cu copiii, nu il ratati, noua ne-a placut. P. S In interiorul acvariului au un bar de unde iti poti cumpara clatite, sunt delicioase!
Recomandari
- Cina romantica cu vedere panoramica a Istanbulului? Va recomandam Mikla, preturile nu sunt cele mai mici, dar sunt de parere ca merita pentru o ocazie speciala, noi am sarbatorit 14 ani impreuna dar am asistat si la o cerere in casatorie.
- Daca mergeti cu taxiul faceti comanda de la hotel/restaurant si asigurati-va ca merge aparatul de taxat.
- Cauta un Hammam in zona in care stai si rasfata-te cu o baie cu spuma. Langa Hagia Sophia este o baie turceasca publica cu servicii super, vezi aici. Iti recomand si restaurantul de langa ( Mihri) , mancarea este delicioasa!
- Baclava? A spus cineva baclava? Incearca multitudinea de variante, sunt curcubeu pe cerul gurii.
- Bea cafea si pufaie o narghilea, asa, „a’ la turca bre!”.
- Daca vrei sa intri in Moschei, respecta oamenii care se roaga, fii linistit, nu vorbi tare si imbraca-te adecvat.
- Negociaza! Turcilor le place sa negocieze, se supara daca te lasi usor, asa ca nu ai altceva de facut decat sa negociezi.
- Mananca inghetata, dar nu te supara daca cei care o vand vor face cateva giumbuslucuri, pentru ei e amuzant sa iti plimbe inghetata pe la nas pana sa ti-o vanda cu adevarat. Pe David il distrau maxim vanzatorii de inghetata, asa ca zilnic am cumparat cate 3-4 doar pentru ca ii placeau scamatoriile lor. Vezi filmuletul aici.
Cam atatea despre Istanbul. Noua ne-a placut si vrem sa revenim.
Va asteptam pe Facebook si pe Instagram cu noutati!