Pentru ca pe langa toate calatoriile pe care le am la activ sunt si medic, de multe ori sunt intrebata despre raul de miscare, de ce apare, sau cum il putem preveni? Foarte multi parinti evita sa calatoreasca alaturi de copiii lor din cauza raului de miscare.
De ce apare raul de miscare?
In mare, explicatia este urmatoarea: creierul primeste de la receptorii vizuali o informatie si de la urechea interna alta informatie. Adica, urechea interna transmite creierului informatia ca sunteti in miscare, in schimb receptorii vizuali nu simt aceasta miscare (pentru ca sunteti intr-un vehicul), adica ei trimit creierului informatia ca stati pe loc. Aceste diferente de informatii transmise la creier stimuleaza receptori diferiti si asa apare raul de miscare.
Intr-adevar, nu e nimic mai neplacut, decat sa nu poti pleca intr-o excursie pentru ca iti e rau in masina. Atunci cand copiii nostri sufera de rau de miscare, se simt rau, sunt apatici, varsa (asta panicheaza de obicei parintii), prezinta ameteli, dureri de cap, transpiratie, cu alte cuvinte nu se simt deloc bine, iar calatoriile cu masina sunt doar un vis frumos. Sa nu mai vorbim de faptul ca pana descoperim noi ce are bebelusul sau copilul mic (pentru ca nici ei mititeii nu stiu sa exprime ce simt), noi nici nu stim cum sa reactionam sau cu atat mai mult ne gandim la alte cauze, numai la raul de miscare nu. De aceea m-am gandit sa scriu acest articol cu sfaturi pentru raul de miscare, poate va ajuta.
Cum putem invinge raul de miscare?
- Alimentatia. Inainte de fiecare calatorie, asigurati-va ca cei mici nu mananca alimente cu sosuri, mancaruri greu digerabile. Hraniti copiii cu 1-2 ore inainte de plecare astfel incat, atunci cand porniti la drum mancarea sa fie partial digerata. Atentie! Nu este o solutie sa plecati cu cei mici nemancati, pentru ca starea de rau se va accentua odata cu senzatia de foame. In masina le puteti oferi biscuiti cu ghimbir, covrigei, betisoare de morcov, portocale.
- Medicamente antiemetice. Au aparut pe piata in ultimul timp tot felul de acadele pentru raul de miscare, pastile pentru copiii mai mari, siropuri, etc. Puteti incerca aceste variante, intrebati la farmacie.
- Daca cei mici au rau de miscare, nu le oferiti carti, telefoane, jucarii sau alte lucruri care sa ii tina cu privirea in jos. Ei trebuie sa fie pozitionati in scaunul de masina in asa fel incat sa le fie usor sa priveasca pe geam, ii va ajuta.
- Oferiti-le bauturi cat mai putin vascoase, eventual bauturi cu lamaie, ceai de menta, apa acidulata, bauturi reci pe cat posibil. De preferat ca bauturile sa fie consumate in cantitati mici la intervale regulate ( de exemplu cate 5 ml la 20 de minute). Daca aveti un bebelus cu rau de miscare, este indicat sa va opriti atunci cand il hraniti si sa faceti o pauza de 30-40 de minute pana sa porniti iarasi la drum.
- Coca-Cola? Stiu ca nu este cea mai buna bautura, nici pentru adulti, mai ales pentru copii. S-a demonstrat ca in cantitati mici poate reduce aparitia varsaturilor. Ideea este ca bautura sa fie rece si acidulata. Puteti incerca, la noi a functionat.
- Daca cei mici varsa, este indicat sa faceti repaus digestiv ( in functie de varsta copilului, si de intervalul de timp la care copilul mananca). Nu ii oferiti copilului nici macar apa imediat dupa varsatura pentru ca va varsa imediat si asa se va deshidrata. Puteti sa luati la voi si saruri de rehidratare, sunt unele, sub forma de betisoare care se tin la conglator.
- Faceti pauza de cate ori este nevoie, chiar daca acest lucru presupune sa faceti mai mult timp pe drum. Stiu ca poate fi obositor, dar starea celor mici este mai importanta. Atunci cand opriti va puteti juca, astfel cel mic va uita de disconfort.
- Aveti grija la mirosurile puternice din masina, evitati odorizantele, le pot face mai mult rau decat bine.
- Ora de somn. Un alt sfat pentru a invinge raul de miscare, este sa plecati la drum atunci cand copilul doarme, astfel ei suporta mai usor raul de miscare.
- Incercati sa nu franati/accelerati brusc, daca circulati intr-o zona de munte cu serpentine, luati virajele usor.
David nu are rau de miscare, dar s-a intamplat pe un drum foarte accidentat si plin de serpentine, dupa o masa copioasa, sa i se faca rau, asa ca acum suntem foarte atenti la ce mancam inainte sa plecam la drum. Paza buna trece primejdia rea!
Daca aveti si alte solutii sau intrebari legate le raul de miscare, le astept in privat.
Daca aveti si alte intrebari medicale legate de calatorii, cu drag va raspund si poate in urma intrebarilor voastre scriu si articole.
Calatorii minunate oriunde ati alege sa calatoriti!
1 Comment
Pingback: Cum îți crești șansele de a supraviețui drumurilor lungi cu copil mic - la drum cu mașina - on My way