Ne place, place, place (vorba melodiei), să plecăm cu mașina în călătorii.  Ușor nu este, trebuie să ne organizăm foarte bine,pentru că din cauza oboselii, totul se poate transforma într-o petrecere nedorită cu nervi, plâns și tantrumuri, lucruri pe care nu ni le dorim. Dar, dacă ar fi să aleg, clar de departe mi se pare ca orice călătorie cu mașina are multe avantaje.

Primul drum în 3 mai lung,a fost București- Brașov, când David avea 6 săptămâni, pentru ca el s-a adaptat minunat, de atunci a început aventura. Aveți grijă în schimb, nu toți copiii reacționează foarte bine la drumurile cu mașina, de aceea recomand să începeți cu drumuri mai scurte. Cea mai des auzită întrebare este „Cum rezistă David?”. Ei bine, putem să ne numim norocoși, îi place la nebunie să mergem cu mașina peste tot, cel mai lung drum cu el a fost de 8000 de km, excursie de 16 zile.

De ce?

  1. In mașină poți pune oricâte bagaje vrei tu, cand puiul este mic sau la începutul diversificării trebuie sa luăm o groază de lucruri, de la pătuț, căruț, steamer, blender, la lingurițe, servetele, uneori chiar și legume/fructe,etc. Într-adevăr, acum mă organizez altfel, David este mai mare, dar în primul an, aș fi împachetat toată casa.
  2. Te poți opri oriunde, astfel decoperi mai îndeaproape locurile.
  3. Nu ai oră de venire/plecare.
  4. Mult timp petrecut în familie, mai mult timp de interacțiune.

Plecăm noaptea sau ziua? Eu prefer ziua pentru că dacă mergem toată noaptea pe drum, copilul doarme liniștit, tati conduce, eu mai ațipesc (sa nu ma spuneți :p ) și când ajungem la destinație copilul e fresh iar noi….știți voi, ni se închid ochii.

Deci, cum ne organizăm?

  1. Cel mai important atunci când mergem cu mașina împreună cu cel mic este scaunul/scoica de mașină. Deci siguranța în primul rând, apoi organizarea celorlalte lucruri.
  2. După ce alegem  destinația, ne uităm pe Google maps pentru traseu, nr. de km.
  3. Ne alegem opririle. Când era mic, David, dormea foarte mult în mașină și făceam pauză la fiecare 200-300 de km. Acum oprim la cerere, ca deh, copilul nostru, stăpânul nostru :p.
  4. Facem listă cu bagajele și punem separat un bagaj pentru mașină (un rând de haine, trusa cu medicamente -listă cu medicamente pentru călătorie, aici) si câte un bagaj pentru fiecare noapte pe care o tranzităm până la destinație ( câte un schimb de haine, obiectele de igiena si trusa cu medicamente), așa ne scutim de căratul bagajelor de fiecare data când oprim undeva.
  5. Foarte importante sunt gustările. Noi luăm fructe, nuci, mix de fructe uscate, fulgi de porumb, uneori gătesc împreună cu David brioșe, sărățele sau cornulețe, alteori comandăm pizza. Sandwichurile sunt o idee buna, dar aveți grijă la alimentele perisabile. Lista finală depinde de cât de lung e drumul și de ce vrea David.
  6. Jucării, jocuri, cărți, filme pentru copii. Ne plac mult cărțile de joc de la Editura Gama, sunt nelipsite din mașină. Alte cărți interesante sunt cele de la Usborne (50 Things to do on a car journey). Citim povești, inventăm povești, ne lăsăm imaginația să zburde. Tabla magnetică pentru scris a avut o perioadă de glorie când David avea 3 ani. Ultima variantă, când nu mai funcționează nicio altă metodă sau joc, apelăm la filmele pentru copii.
  7.  Nu utați, apa, multe șervețele umede, șervețele uscate și un sac de gunoi.

Voi ce alte sfaturi aveți?

P.S Nu uitați de parasolar, David a improvizat!

2 Comments

  1. Iulia Cordus Raspunde

    Noi punem si un bagaj mic cu jucarii si cărți, pentru combatut plictiseala in masina.
    Super trucuri, imi provoaca dor de ducă!

    • Piciorușe Călătoare Raspunde

      Mulțumim pentru sfat, l-am trecut și noi la punctul 6. Păi uitați-vă pe calendar și programați-vă o miniexcursie, nici nu trebuie să fie costisitoare sau departe. Spor la călătorit!

Write A Comment