Calatoriile sunt cel mai relaxant lucru din viata unui om, sau cel putin din viata mea. Daca as putea sa fac medicina, calatorind lumea in lung si in lat, as fi prima. Calatoriile inseamna pe langa momentele minunate cu familia, amintiri frumoase si cu riscuri, pe care ni le asumam. Care sunt riscurile? Pentru ca este sezon, riscul cel mai mare la care ne expunem acum sunt virozele si gripa. Atunci cand calatorim ne expunem in locuri inchise cu aer recirculat, locuri aglomerate in care sunt oameni de diferite nationalitati cu diferite boli. Multe mamici ma intreaba despre masurile de preventie pe care le pot lua atunci cand calatoresc, asa ca m-am gandit sa scriu acest articol cu sfaturi.

  1. Bineinteles ca preventia este cheia succesului, stiu ca poate multi dintre voi nu sunteti de acord cu vaccinarea ( pana la urma fiecare este responsabil pentru deciziile lui), dar eu va recomand ca atunci cand plecati intr-o calatorie sa va interesati despre eventualele boli transmisibile in acea zona si sa va vaccinati. Pentru vaccinarea corecta puteti apela la un medic infectionist care se ocupa cu medicina de calatorie si el va poate spune exact ce trebuie sa faceti pentru a fi in siguranta. Tot pentru a fi informati puteti consulta si site-ul MAE pentru a vedea daca in tara in care mergeti este vreo carantina sau se impun masuri speciale de tratament profilactic.
  2. Optati pentru o asigurare de calatorie. Chiar daca aveti impresia ca veti arunca banii pe fereasta si ca voua nu vi se poate intampla nimic grav, atunci cand calatoresti cu copiii este bine sa fii asigurat din toate punctele de vedere.
  3. Nu o sa va spun sa evitati locurile aglomerate, pentru ca o calatorie presupune si astfel de locuri. Calatoria cu avionul, unde aerul este recirculat si unde sunt atatia oameni de diferite nationalitati, purtatori de diferite boli nu pot fi evitate, asa ca folositi masca de unica folosinta! Intr-adevar este incomoda, nici mie nu imi place desi eu o folosesc zilnic, dar protejeaza. Daca copilul nu vrea sa o poarte, puteti sa faceti un joc de rol, lui David i-am povestit ca super eroii poarta masti, asa ca o pune de drag 😛
  4. Nu uitati sa va dezinfectati mainile cat mai des, mai ales atunci cand calatoriti cu mijloacele de transport in comun.
  5. Inainte de a pleca in calatorie cu copiii, asigurati-va ca in trusa de medicamente aveti tot ce va trebuie. Va las link cu articolul aici si filmuletul aici.
  6. Folositi apa imbuteliata, nicidecum nu beti apa de la robinet.
  7. Incercati sa evitati mancarea cumparata de la tarabele de pe strada. Stiu ca este delicioasa, dar asa putem preveni bolile digestive ale calatorilor ( de ex diareea calatorului).
  8. Evitati contactul apropiat cu bolnavii. Dacă sunteti bolnavi, pastrati distanța față de ceilalți oameni pentru a nu transmite microbii.

Cum se foloseste corect masca medicala? Masca trebuie sa acopere bine barbia si nasul si marginile laterale ale mastii sa fie cat mai bine lipite de obraji. Desi pe net sunt pareri diferite despre care parte a mastii trebuie purtata in exterior, eu va spun un secret: intotdeauna pliurile de pe masca, trebuie sa fie pozitionate in jos, asa nu veti gresi niciodata. Cat se poarta? O singură dată. Se manevrează cu grijă, se aruncă atunci când devine umedă. Atentie! Masca nu ofera protectie totala, de aceea trebuie sa tineti cont si de celelalte masuri de preventie.

sursa: https://www.biocid.ro

Studiile spun ca cele mai pline de microbi locuri din aeroport sunt jucariile din spatiile pentru copii, dispozitivele de plata cu cardul, balustradele scarilor rulante, geamurile de la punctele de control pașapoarte dar si tavitele in care ne punem lucrurile la punctul de control. Asadar, atentie, dupa ce le folositi, spalati-va pe maini sau dezinfectati-va mainile.

Acum este perioada gripelor si a virozelor respiratorii si cei mai predispusi la complicatii sunt:

  • Copiii sub 5 ani, in special copiii cu varste mai mici de 2 ani
  • Adultii cu varsta peste 65 de ani mai ales cei cu boli multiple
  • Femeile insarcinate si lauzele 
  • Persoanele cu un sistem imunitar slabit cauzat de boli sistemice
  • Persoanele care sufera de boli respiratorii, cardiovasculare sau cronice

Protejandu-ne pe noi, ii protejam si pe ceilalti, asadar trebuie sa respectam urmatoarele reguli pentru a evita raspandirea microbilor:

  • Acoperiti-va gura si nasul cu un servetel/batista atunci cand tusiti sau stranutati.
  • Dupa folosire aruncati servetelul la gunoi, astfel minimizati raspandirea microbilor.
  • Dacă nu aveti un servetel/batista, atunci folositi-va partea superioara a bratului sau cotul pentru a va acoperi gura si nasul atunci cand tusiti. Nu tusiti in maini/palme pentru ca apoi veti atinge obiectele din jurul dvs cu mainile si le veti contamina. 
  • Spalati-va pe maini cu apa si sapun sau folositi dezinfectant de maini pe baza de alcool.

Calatoriti inteligent, aveti grija de sanatatea voastra si informati-va inainte de a pleca in destinatii exotice. Calatoriile ar trebui sa ramana in amintirea noastra ca momente unice, frumoase, nu ca o vacanta la spital.

Daca aveti si alte intrebari, va raspund cu drag! Daca am omis ceva, v-as fi recunoscatoare sa imi spuneti!

Calatorii minunate oriunde ati alege sa mergeti!

David si Sorina!

Write A Comment