Foarte multă lume mă întreabă cum ne alegem cazarea. Aunci când mă uit după cazare, caut să fie convenabil, să fie un raport calitate-preț foarte bun și să fie aproape de punctele de interes. Până acum câțiva ani, apelam la o agenție de turism, care se ocupa de cazare și transport. Noi le spuneam ce vrem, ei ne arătau variante și noi alegeam. Acum prefer să caut eu, așa sigur aleg ce ni se potrivește 100% și cu ocazia asta mă și informez despre orașul în care mergem.
O să explic punctual cum aleg cazarea pentru a fi mai ușor de urmărit.
- Agenție sau DiY? Fiecare dintre cele doua au avantaje si dezavantaje. Mie îmi place să organizez eu vacanțele noastre chiar dacă asta înseamnă mult timp petrecut în fața calculatorului pe site-uri de specialitate. Aș apela la o agenție de turism dacă aș merge în locuri exotice, în locuri unde doar charterele ajung, sau în zone despre care nu găsesc foarte multe informații care m-ar ajuta. De exemplu, dacă aș merge în Thailanda pentru prima dată clar aș apela la o agenție și asta nu pentru că nu am suficiente informații ci pentru că agențiile au un portofoliu foarte mare, ar ști să mă îndrume și aș cumpăra prin ei activitățile/excursiile. În Europa în schimb, nu aș pleca prin agenție, pentru că sunt multe informații peste tot și totul este foarte bine pus la punct încât îmi place să fiu eu propria-mi agenție 😛
- Dacă mergem cu avionul cumpărăm biletele de avion și apoi ne ocupăm de cazare. Cumpăr întâi biletele de avion pentru că acestea sunt mai greu de găsit la preț convenabil, în schimb la cazare sunt mai multe variante.
- Când mergem cu avionul am grijă să urmăresc traseul de la aeroport la cazare. Dacă se merită să mergem cu mijlocul de transport în comun sau cu taxiul. De obicei mergem până la gara centrală cu metroul sau cu shuttle bus și de acolo, dacă este foarte complicat traseul, alegem taxi (mă interesez de prețul biletelor și aleg varianta mai ieftină). Unele locații oferă transfer, așa că am grijă să întreb la proprietar.
- Dacă mergem cu mașina, trebuie să căutăm cazare cu loc de parcare, de preferat gratuită și păzită. În cazul apartamentelor, locurile de parcare sunt limitate, sau oferă cazare în apropierea locației dar cu plată. Ni s-a întâmplat să mergem la o locație unde pe pe site scriau că oferă parcare cu plată în apropierea locației, dar aceasta să fie pe stradă. Astfel din 4 în 4 ore a trebuit să mergem să luăm tichet, noaptea era gratuit .
- Când suntem în tranzit, caut cazare aproape de periferie dar lângă metrou și vorbesc cu cei de la recepție să putem lăsa mașina în parcare pentru jumătate de zi.
- De obicei caut cazare aproape de centru, sau aproape de metrou pentru a fi mai aproape de obiectivele turistice. Eu și David suntem matinali și faptul că stăm aproape de centru este un avantaj pentru că dimineața ieșim la plimbare și lui B îi este simplu să vină după noi. Lui David îi place să mergem la terasă, eu să beau cafea și el lapte cu spumă. Așa povestim și ne încărcăm bateriile.
- Pentru cazare folosesc Booking.com/ Trivago.ro. Informațiile despre locație le culeg cu Tripadvisor și cu Google Earth. Uneori caut mailul direct al locației și le scriu lor. De multe ori prețul este mai mic dacă îi contactez direct. Alte ori este mai ieftin pe Booking. P.S Booking are oferte foarte bune pentru oamenii înregistrați la ei pe site și doar așa poți găsi oferte foarte bune/reduceri.
- Hotel sau apartament? Ținând cont că mereu suntem cu David, și el crește (principala lui ocupație), stăm la hotel dacă găsim camera triplă, când era bebeluș căutam camera cu pat king size. Acum preferăm aparthotelurile, așa avem destul loc, vorba reclamei : el are camera lui și noi doi dormim înghesuiți. Ah, era să uit, pentru noi, mai ales când David era mic, era important să găsim o cazare care să ofere serviciul rooming in, pentru că de multe ori ajungeam în cameră în funcție de rutina copilului și nouă ni se făcea foame după ce adormea el.
- Mic dejun sau fără? Dacă în prețul cazării este inclus și micul dejun nu ne deranjează asta, dar dacă nu este, nu plătim pentru el, pentru că de multe ori după cum am spus la punctul 5 eu și David mergem la o terasă unde putem lua și micul dejun. P.S Când caut cazarea ma uit pe Google Earth să văd ce retaurante/cafenele sunt în jur, asta special pentru micul dejun.
- Toate mesele incluse sau nu? Nu aș alege niciodată un hotel cu toate cele 3 mese incluse pentru că asta ne-ar face să depindem de locație, nu ne-am plimba în voie și ar trebui să alergăm dintr-un loc în altul. În această categorie nu mă refer la sejururile all inclusive de la mare, pentru că acolo este vorba de altceva.
- Declarăm copilul sau nu când facem rezervarea? Eu îl declar pe David. Am observat că majoritatea hotelurilor/pensiunilor au aceeași politică și anume că : „un copil sub 12 ani doarme gratuit dacă se folosesc paturile existente”. Și la ce bun să nu îl declar de la început? Oricum când aș ajunge acolo, m-ar pune să plătesc pentru el, dacă politica lor asta presupune. Ca să nu mai vorbesc de faptul că unele locații nu acceptă copii, sau găzduiesc familiile cu copii la anumite etaje sau în anumite aripi ale clădirilor. Așadar fiți atenți când faceți rezervările.
- Luăm păuțul cu noi? Cel mai bine este să dați un mail la proprietate și să îi întrebați dacă vă pot pune la dispoziție pătuț, dacă este contra cost sau nu Majoritatea ăl oferă gratuit.
- Camera cu bucătărie sau nu? De asta îmi plac aparthotelurile, pentru că au și o chicinetă unde poți prepara mâncarea copilului. Când David era bebeluș luam la noi de la morcovi la blender/steamer, poate ăsta este unul dintre motivele pentru care preferăm mașina ca mijloc de transport. Acum este simplu, își comandă singur la restaurant (după ce mă pune pe mine să îi citesc meniul).
- Cameră pentru bagaje. De multe ori aleg zborul de avion seara pentru a mai profita de jumătate de zi de plimbare. Pentru asta ar trebui să luăm cu noi bagajele fiind ultima zi și este cam incomod să cari bagajele prin oraș mai ales atunci când trebuie să ai grijă și de copil. Soluția cea mai convenabilă este să vă lăsați bagajele la hotel/proprietate și să vă întoarceți să le luați înainte de a merge la aeroport. Partea rea este că nu toți au cameră pentru bagaje, mai ales apartamentele private. Partea bună este că unele gări centrale sau muzee oferă serviciul acesta de păstrat bagaje contra cost sau gratis dacă vizitați muzeul. Trebuie doar să vă informați înainte de a pleca sau să întrebați gazda.
- Acest punct este preferatul lui David. Când știe că plecăm undeva, prima întrebare este: ”avem piscină?„ . Ei bine, caut cazări cu piscină să bucur copilul, nu ne iese de fiecare dată, pentru că nu de fiecare dată stăm la hotel. Am reușit să îl convingem că dacă stăm la apartament nu avem această opțiune și se pare că a înțeles (am spus eu că am cel mai înțelegător copil….până la ciocolată).
Sper că vă sunt utile sfaturile noastre, dacă aveți întrebări le așteptăm cu drag.
Vacanță plăcută oriunde ați merge!
P.S Winter, winter go away!