Plimbarile in are liber, ne expun la ciupituri/muscaturi de insecte. Dintre toate cea mai discutata si cea mai controversata este muscatura de capusa. Desi exista tot felul de solutii contra insectelor si capuselor, uneori putem avea surpriza sa gasim pe pielea noastra sau a copiilor nostri, capuse. Ce facem in acest caz? Cand mergem la spital?
In momentul in care vad o capusa pe pielea copiilor lor, cei mai multi parinti se panicheaza, asadar am scris in acest articol cateva sfaturi despre ce ne recomanda medicii sa facem in astfel de cazuri.
In primul rand trebuie sa stiti ca nu toate capusele sunt purtatoare de germeni raspunzatori de boli ( de ex boala Lyme), dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa luam in serios toate masurile de preventie si tratamentul recomandat.
In mod normal, oamenii nu simt momentul in care capusa se fixeaza pe corp, pentru ca aceasta are in saliva sa niste substante cu rol analgezic, pe langa cele cu efect toxic. Asadar, dupa fiecare iesire in locuri cu iarba, paduri, terenuri de fotbal, trebuie sa ne examinam atent, pentru a observa o eventuala muscatura de capusa.
Preventie
- Se recomanda purtarea de haine de culoare deschisa, pentru a face cat mai usor vizibile insectele, inclusiv capusele.
- Sunt recomandate hainele lungi, care sa acopere in intregime mainile si picioarele.
- Folositi spray-uri contra insectelor/capuselor (noi folosim Autan si ne-a protejat de fiecare data). Urmariti cu atentie instructiunile de folosire recomandate pe eticheta produselor si fiti atenti si la varsta minima recomandata. Nu toate spray-urile/cremele sunt recomandate copiilor sub 2 ani.
- Protejati-va si animalele de companie cu spray-uri speciale.
- La intoarcerea din drumetii verificati-va atent, mai ales in zona scalpului, parului, ,in spatele urechilor, la nivelul gatului si in zona axilara.
Cum indepartam capusa?
Este foarte important sa indepartam capusa cat mai repede din momentul in care am observat-o pe piele. Sfatul meu este sa va prezentati la cel mai apropiat spital (de preferat Spital de Boli Infectioase), pentru a primi ingrijire si tratament de specialitate. Daca totusi nu aveti acces la spital, si sunteti nevoiti sa o indepartati acasa, iata cateva sfaturi:
- Spalati-va bine pe maini inainte de a incepe operatiunea.
- Aveti nevoie de o penseta cu varf ascutit, dezinfectata in prealabil.
- Trageti capusa, cu ajutorul pensetei printr-o miscare ferma. Important este sa apucati capusa de partea aflata cat mai aproape de piele (ele sunt infipte cu capul in pielea dvs).
- Nu rotiti penseta, daca o rotiti, puteti rupe capusa si capul ei poate ramane in pielea dvs. Daca totusi, capusa s-a rupt in momentul extragerii si v-a ramas o parte din ea infipta in piele, mergeti la medic.
- Dupa ce ati scos capusa din piele, puneti-o intr-o punguta, uneori este nevoie de capusa pentru a face teste suplimentare, in cazul in care apar complicatii.
- Dupa ce ati urmat pasii de mai sus, spalati-va bine pe maini si spalati bine locul in care a intrat capusa. Tamponati cu betadina, zona cu intepatura.
- Nu incercati sa indepartati capusa cu degetele, deoarece capul se poate sparge, iar clestii raman in piele.
- Consultati medicul.
- Pe Google veti gasi tot felul de variante de scos capusa cu alcool, chibrit aprins, etc. Nu le folositi!
Simptome pentru care ar trebui sa mergeti la medic
Daca ati ales sa indepartati capusa acasa, urmariti locul intepaturii pentru cateva zile (7-14 zile) si daca apar urmatoarele simptome, ar trebui sa consultati un medic infectionist. Este recomandat sa mergeti la medic si daca insecta este infipta in piele de mai mult de 24 de ore.
- Daca au trecut mai mult de 24 de ore de la muscatura
- Daca nu ati reusit sa o indepartati in totalitate
- Zona rosie in jurul intepaturii;
- Febra
- Puncte rosii pe glezne si la incheieturi
- Dureri de cap
- Oboseala
- Dureri musculare
Atentie!
Unele persoane pot avea reactii alergice de la muscaturile de capuse. Aceste reactii pot sa apara imediat dupa ce capusa s-a fixat in pielea dvs si se pot manifesta prin:
- Durere, senzatie de arsura la nivelul muscaturii;
- Stare generala de rau;
- Respiratie dificila;
- Gat umflat si jena la inghitire.
Tratament
De obicei tratamentul pentru muscaturile de capuse, este unul antibiotic. Exista un protocol cu o schema de tratament la nivel national, de aceea este important sa mergeti la medic pentru un tratament adecvat si mai aless pentru a evita complicatiile.
Calatorii linistite si in siguranta! Multa sanatate!