La gradinita unde merge David, anual se organizeaza tabara pe timpul verii. Anul trecut am renuntat la ideea de tabara pentru ca ni se parea prea mic. Anul acesta, la 5 ani si jumatate, am spus noi ca este timpul perfect pentru prima aventura fara parinti si din povestile lui se pare ca am luat decizia buna.

Prima reactie a lui David cand a aflat despre ce este vorba in tabara, a fost ca nu vrea sa mearga, ca el nu vrea sa plece fara noi. Dupa ce am facut multe jocuri de rol si i-am tot povestit cu ajutorul  fotografiilor lucruri amuzante din taberele in care am fost eu, intr-o seara a venit foarte serios la mine si mi-a spus ca a luat o hotarare ” Plec in tabara!”. M-am bucurat nespus de mult ca a reusit sa ia decizia singur, gandindu-ma ca experienta aceasta avea sa il dezvolte din multe puncte de vedere.

Pentru pregatirea bagajului l-am implicat 100 %. Am asezat hainele in bagaj impreuna, i-am explicat in detaliu tot ce avea acolo, desi stiam ca e pe maini bune si ca urma sa fie insotit de Miss preferata, persoana cu care isi petrece mai mult de 8 ore pe zi.

Ce am pus in bagaj? ( Bagajul trebuie facut in functie de zona unde se tine tabara dar ar fi bine sa verificati si prognoza meteo).

  1. Cizme de cauciuc si pelerina de ploaie
  2. Haine si incaltari pentru drumetie, cam 2 schimburi pe zi, haine groase si subtiri. Ca sfat, nu cumparati incaltaminte noua, nu este placut sa incerci incaltaminte noua in tabara cand trebuie sa faci atatea activitati care mai de care mai solicitante.
  3. Pijamale groase si subtiri.
  4. Papuci de interior. Tineti cont sa fie dintr-un material care se usuca repede pt a-i putea folosi si la dus.
  5. Prosoape, pentru dus si pentru plaja si slipi/costum de baie.
  6. Produse de ingrijire (pasta si periuta de dinti, gel de dus, sampon) si lenjerie de corp ( sa aveti in vedere multe sosete)
  7. Crema de soare, spray pentru tantari.
  8. Daca nu sunt insotiti de asistent medical, faceti si o trusa mica de medicamente, vezi aici ce luam noi in calatorii.
  9. Palarie/sapca
  10. Pentru copiii mai mari- poate un carnetel pe care sa il foloseasca ca si jurnal,bani de buzunar, telefon si incarcator.
  11. Pentru a nu incurca hainele cu ale altor copii ar fi bine sa scrieti initialele copilului pe eticheta.

Ziua plecarii a fost plina de emotie pentru toti trei. Si-a luat la revedere de la tati, iar eu l-am insotit la autocar. Cu bagajul etichetat si cu Ninja verde in mana, a urcat in autocar, i-am pus centura si ne-am imbratisat tare. Mi-a soptit ca ma iubeste si ca sunt frumusica iar eu cu  greu mi-am tinut lacrimile, apoi i-am spus ca sunt mandra de curajul lui si ca sigur din tabara se va intoarce foarte puternic.

Au mers in Zarnesti, zilnic am tinut legatura cu cei care s-au ocupat de organizare. Cu el nu am vorbit la telefon pentru ca nu a cerut nici el si nici eu nu am insistat pentru ca nu am vrut sa ii stric starea.

Pentru copii, taberele pot fi experiente in care invata cum sa isi poarte singuri de grija, locul unde leaga prietenii noi sau le consolideaza pe cele vechi, este locul perfect unde pot invata cum sa se integreze, sa se organizeze, acolo devin independenti, pot invata cum sa supravietuiasca si afla tot felul de lucuri noi in functie de tema taberei.

Activitatile au fost care mai de care mai interactive si mai dinamice, tema fiind Nature and Fun. Au invatat sa se orienteze in natura, au construit adaposturi, au invatat cum sa supravietuiasca, au facut foc de tabara si au cantat, au jucat tot felul de jocuri in echipa au facut intreceri,  au fost la Dino Park, au vizitat o pestera, etc.

 

” Stiai ca in pestera sunt niste țurțuri si in tavan si in podea? Au o denumire ciudata dar cred ca am uitat, poate imi amintesti tu!”

Am jucat țară, țară, vrem poștași!”

 

La intoarcere l-am asteptat cu un cadou, iar el imi pregatise o felicitare. Ne-am imbratisat, am facut schimb de cadouri si  povestindu-mi despre activitati am pornit spre casa unde asa cum ma asteptam, s-a descarcat in bratele mele cu un plans zdravan. Copilul nostru a devenit mai independent si a mai depasit o etapa.

” Frumusico, mi-a fost dor de tine, ai fost curajoasa! 

” A avut tati grija de tine? O sa ii dau o ciocolata!”

„In fiecare seara am desenat cu mana o inimioara asa cum mi-ai spus tu, si ti-am trimis un pupic!”

„Mi-a placut in tabara cu toti colegii mei, ne-am distrat super tare, am invatat multe lucruri pe care o sa vi le arat si voua!”

„Mami, am construit casa lui Gruffalo, dar cred ca era prea mica pentru el, pentru ca nici eu nu am intrat bine in ea, a fost amuzant”.

A fost o experienta tare buna pentru noi trei, cu siguranta vor mai urma si alte tabere, bineinteles daca isi va dori.

P. S . Nu am atasat mai multe fotografii, pentru ca in majoritatea apar si alti copii si nu am vrut sa ii expun in articol fara permisiunea parintilor. Multumim echipei PMA pentru tabara minunata!

Ne vedem pe facebook si pe Instagram cu alte noutati.

 

 

 

Write A Comment