Am primit cateva mesaje de la cititori, in care am fost intrebata daca stiu sau ce informatii am despre posibilitatea copiilor de a zbura singuri cu avionul. Stiam cateva lucruri, nu prea multe, dar am cercetat mai bine acest subiect si iata ce am aflat:

In cazul unui copil care va calatori singur este recomandat sa verificam regulile de intrare și de calătorie pentru minori prin contactarea ambasadelor sau consulatelor corespunzătoare. Atentie mare la zborurile de legătură. Pentru a putea calatori singur, cu avionul un copil are nevoie de urmatoarele:

 1. In primul rand pentru a iesi din tara, copilul are nevoie de pasaport valabil. Verificati pe site-ul MAE daca tara in care doriti sa ajunga minorul permite intrarea pe teritoriul lor folosind pasaport temporar sau pasaport normal. !!!Certificatul de nastere nu poate fi folosit ca si document pentru iesirea din tara!
 2. Copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 14 ani pot circula cu avionul (neinsotiti de parintii lui) doar daca sunt insotiti de o persoana certificata printr-o declaratie , va pun link cu modelul aici. Aceasta declaratie se poate obtine la orice Notariat in prezenta ambilor parinti. Adultul insotitor trebuie sa prezinte la iesirea din tara cu minoul cazierul judiciar.
 3. Conform legii in vigoare, minorii cu varsta peste 14 ani pot calatori cu avionul neinsotiti de persoane certificate. Va pun aici un citat din lege: ” Organele poliţiei de frontieră permit ieşirea din România a cetăţenilor români minori care au împlinit vârsta de 14 ani, titulari ai unui document de călătorie individual sau, după caz, al unei cărţi de identitate şi neînsoţiţi de o persoană fizică majoră, exclusiv pentru călătoriile efectuate cu avionul, dacă prezintă o declaraţie a ambilor părinţi sau, după caz, a părintelui căruia i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă, a părintelui care exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă şi irevocabilă, a părintelui supravieţuitor sau a reprezentantului său legal, care să cuprindă acordul acestora cu privire la efectuarea călătoriei respective de către minor, la statul sau statele de destinaţie, la perioada în care urmează să se desfăşoare călătoria, precum şi la scopul călătoriei” .

Pentru declaratia de la notar aveti nevoie urmatoarele:

 • Pasaportul copilului
 • Biletele de avion
 • Cartile de identitate ale parintilor
 • Certificat de nastere copil

Atunci cand mergeti la aeroport aveti nevoie de declaratie in doua exemplare . Una dintre ele ramane la Politia de Frontiera iar cealalta la voi. La intoarcere nu este nevoie de declaratie. 

Atentie, atunci cand cumparati biletul de avion trebuie sa specificati faptul ca minorul va calatori singur. Pentru serviciul de insotitor se va plati o taxa suplimentara pe langa bilet, fiecare companie aeriana avand dreptul sa isi stabileasca taxa.

De asemeni trebuie sa verificati daca compania aeriana la care doriti sa cumparati biletul de avion are disponibila acest serviciu.
Companiile aeriene low-cost nu permit unui copil să călătorească fără supravegherea unui adult.

Tarom: copiii cu varsta cuprinsa intre 2 şi 12 ani pot calatori neinsotiti pe zborurile operate de TAROM dacă părintele sau tutorele anunta inca din momentul rezervării si solicita un insotitor din partea TAROM, caruia ii va plati un bilet dus-întors. Copiii cu vârsta cuprinsă între 12 şi 18 ani vor fi consideraţi minori neinsotiti si tratati ca atare numai la cererea expresă a părintelui sau tutorelui. Alitalia: Alitalia ofera servicii de insotire minori cu varste intre 5-14 ani care calatoresc neinsotiti sau insotiti de catre o alta persoana cu varsta 14-18 ani. Acest serviciu trebuie solicitat in momentul efectuarii rezervarii.  Austrian Airlines: accepta la bord, minori neinsotiti, cu varsta peste 5 ani. British Airways: Pe zborurile British Airways copiii cu varste sub 12 ani trebuie sa fie insotiti de o persoana de 16 ani sau mai mare. Persoana care il insoteste poate fi un membru al familiei, tutore sau persoana apropiata. In cazul minorilor neinsotii acestia trebuie inregistrati in programul Skyflyer Solo, altfel nu vor fi acceptati pe zbor. Lufthansa Airlines: Copiii cu varsta intre 5 si 12 ani pot calatori neinsotiti daca solicita serviciul de insotire minori sau daca sunt acompaniati de o persoana mai mare de 12 ani. Copiii cu varste intre 12 si 17 ani pot beneficia de acest serviciu la cererea parintilor. Cand efectuati rezervarea trebuie sa declarati varsta copilului si faptul ca acesta calatoreste neinsotit. Pentru a economisi timp, formularul de insotire minor poate fi completat inainte de a ajunge la aeroport; solicitati acest formular agentului de rezervari cand efectuati rezervarea. Acesta trebuie completat in trei exemplare (unul pentru parinti, unul pentru minor si unul pentru companie). Ryanair – nu este permisă călătoria minorilor neînsoțiți. Wizz Air – nu este permisă călătoria minorilor neînsoțiți. Blue Air – compania aeriana pune la dispoziția pasagerilor sai serviciul special de insotire a minorilor, contra unei taxe speciale. Minorul va fi însoțit pe durata călătoriei de un reprezentant al companiei. Pegasus Airlines: permite transportul minorilor cu varste cuprinse intre 7 si 13 ani doar pe zborurile interne, sub supravegherea membrilor echipajului. Vueling Airlines: pentru minorii cu varste ccuprinse intre 5 si 11 ani serviciul de insotitori la bord este obligatoriu, peste 12 ani serviciul este optional. Minorii sun 5 ani nu pot zbura singuri cu acesta companie.

Ce inseamna serviciul de insotitor de bord?

Minorul va fi preluat de la check in, parintii vor completa niste formulare cu datele lor si ale celui care  va prelua minorul la destinatie, veti preda si procura si copilul va fi dus la poarta de imbarcare unde va fi tot timpul supravegheat de cineva, va fi dus la avion si asezat p loul lui, deci nu trebuie sa va ingrijorati ca nu se descurca pentru ca tot timpul va fi supravegheat de cineva. Parintii sunt obligati sa astepte in aeroport pana la decolarea avionului in caz de probleme neprevazute. Minorul va fi urcat ultimul in avion si va fi dus la locurile speciale unde poate fi mai bine supravegheat, de regula sunt in partea din fata a avionului sau uneori in partea din spate aproape de personalul de la bord.  La sosire este din nou preluat de insotitor si predat persoanei care este trecuta in documentele pe care le veti completa la plecare. Persoana respectiva va trebui sa semneze ca a preluat minorul in clipa in care ajunge la el.

Sper ca informatiile din articol sa va ajute. Daca aveti voi si alte informatii legate de acest subiect, va rog sa le lasati in comentarii.

Picioruse calatoare si timp frumos oriunde alegeti sa calatoriti!

9 Comments

 1. Zavoianu Ionela Madalina Raspunde

  Buna , eu sunt in Cipru si am 2 copii in tara , ce acte imi trebuie pentru ai aduce aici fara sa fiu eu nevoita sa plec de aici . Pot face procura surori mele ca sa le faca pasapoarte si sa ii trimita ea pe avion sa vina cu insotitor de zbor ?

  • Piciorușe Călătoare Raspunde

   Din cate stiu eu, ambii parinti trebuie sa faca procura. Si daca ar merge doar un singur parinte pentru a face pasaportul copilului, eate nevoie de procura din partea parintelui celuilalt.

   • Buna, este bine de stiut ca minorii nu pot pleca fara insotitor din tara. Informatia de sus este un proiect de lege care nu a fost finalizat. Mie mi s-a intampat ieri unde copilul de 15 ani a fost pprit de politia de frontiera, indiferent de faptul ca am pregatit toate documentele necesare. Legea in vigoare este 248/2005 art. 2 unde se precizeaza clar ca minorii nu pot parasi tara fara insotitor. Daca insotitorul nu este unul dinstre parinti, pe langa procura este necesar si cazierul acestei persoane.

 2. gabi stegaroiu Raspunde

  salut, am 16 ani as putea sa plec din craiova in bologna singur cu avionul, cu acordul parintilor?

 3. Dacă minorul are procura de la ambii părinți, este necesar sa se mai prezinte amândoi la aeroport sau poate și doar unul dintre părinți! Mulțumesc anticipat

 4. Buna, as dori sa atrag atentia ca punctul 3 nu este corect. Informatia este parte dintr-o propunere de modificare a legii 248/2005 art. 2, trimisa la senat in septembrie 2006, dar care nu a fost aprobata nicioadta.

  Legea in vigoare potrivit iesirii minorilor romani din tara fara insotitor este aici https://www.politiadefrontiera.ro/ro/main/i-modificari-legislative-privind-calatoria-in-strainatate-a-cetatenilor-romani-minori-7797.html

  Este important de stiut ca, chiar daca companiile aeriene dau voie minorilor peste 14 ani sa calatoreasca singuri, statul roman interzice asta, si copilul va fi oprit la frontiera din cauza legislaturii romanesti. Asta este diferit in alte tari.

 5. Horia Popescu Raspunde

  Am vazut ca pe site-ul de la Wizz Air scrie ca un copil de peste 16 ani poate calatori singur. Se aplica si pentru Romania?

 6. Buna ziua! Pe site-ul celor de la WizzAir scrie ca pot copii de peste 14 ani sa calatoreasca singur. Se aplica si in Romania acest lucru?

Write A Comment